kvote za osvajanje Evrolige 2024/25
Euroleague 2024/25

Evroliga 2024/25: Šanse za osvajanje titule

Evroliga 2024/25 predstavlja 25. sezonu modernog doba ovog prestižnog košarkaškog takmičenja, koje je i dalje pod sponzorstvom Turkish Airlines. Ovo je ujedno i 68. sezona takmičenja, koje je prvobitno počelo kao FIBA Europe Champions Cup. Tokom godina, Evroliga je postala vrhunsko klupsko košarkaško takmičenje u Evropi, privlačeći najbolje timove i igrače sa celog kontinenta. Pre nego što pređemo na kvote za osvajanje Evrolige 2024/25 uz našu analizu pojačanja, moramo da pomenemo ko su novajlije u najjačem evropskom takmičenju.

Ove godine, Evroliga je priključila Paris Basketball, koja će po prvi put uzeti učešće u ovom prestižnom takmičenju kao prošlosezonski pobednik Evrokupa.

Aktuelni šampion, Panatinaikos, ulazi u sezonu sa ciljem da odbrani svoju titulu, dok se ostali timovi nadaju da će im upravo ova sezona doneti prestižni trofej. Panatinaikos se prošlosezonskom, sedmom titulom približio ekipi CSKA iz Moskve koja se nalazi na drugom mestu sa osam titula prvaka Evrope. Najuspešniji timovi u istoriji Evrolige su:

  1. Real Madrid: 11 titula
  2. CSKA Moskva: 8 titula
  3. Panatinaikos: 7 titula
  4. Makabi Tel Aviv: 6 titula

Od ekipa aktivnih u ovoj sezoni, Olimpijakos i Olimpija Milano imaju po tri trofeja, Barselona, Virtus i Efes po dva, a Fenerbahče, Žalgiris i Partizan po jednu titulu u Evroligi.

Kvote za osvajanje Evrolige 2024/25

Kako se sezona 2024/25 približava, kladionice su već postavile kvote za osvajanje titule, što daje dobar uvid u to kako stručnjaci i javnost vide snage i šanse različitih timova. Kvote za osvajanje Evrolige 2024/25 će se menjati i tokom sezone, tako da ćeš moći da tražiš pravu vrednost iz kola u kolo. Međutim, za one koji ipak preferiraju direktniji način ulaganja, najbolja opcija je kladjenje uzivo uz najaktuelnije kvote.

Favoriti

Panatinaikos ulazi u sezonu kao jedan od glavnih favorita sa kvotom 4.45. Tim iz Atine, sa svojom bogatom tradicijom i snažnim rosterom, ima realne šanse da odbrani titulu i ponovo se okiti zlatom.

Ekipa Ergina Atamana je do sada napravila samo jednu veliku promenu: Lorenco Braun je stigao iz Makabija, dok je bivši igrač Crvene zvezda Luka Vildosa prešao u redove gradskog rivala Olimpijakosa.

Real Madrid, koji je najuspešniji tim u istoriji Evrolige, ima kvotu 5.00. Njihov kvalitet i iskustvo u ovakvim takmičenjima čine ih jednim od glavnih favorita.

U trećoj sezoni glavni trener Ćus Mateo dobio je nova pojačanja u vidu dugogodišnjeg NBA igrača i španskog reprezentativca Serža Ibake koji dolazi iz Bajern Minhena. Takođe, stigla su i dva beka: Kanađanin Zavier Ratan-Mejs iz Jeniseja i Dominikanac Andres Felis iz Hoventuta.

Njih dvojica pokušaće da zamene Serhija Rodrigesa koji se penzionisao i Fabijena Kozera koji je otišao u Milano, dok će Ibaka na centru igrati umesto Vensana Poarijea koji je otišao u Efes. Takođe, penzionisala se još jedna legenda kluba Rudi Fernandes.

Još jedan jak konkurent je BC Olimpijakos čija kvota iznosi 6.00. Tim iz Pireja je poznat po svojim visokim ambicijama i ove sezone ciljaju na sam vrh. Osim pomenutog Vildose, trener Jorgos Barcokas dobio je veliko pojačanje u vidu Saše Vezenkova koji se vratio u klub posle jedne sezone u NBA ligi.

Stigao je i još jedan povratnik, Amerikanac sa grčkim pasošem Tajler Dorsi koji je opet u crveno-belom posle dve godine, jedne u Dalasu Maveriksima i njihovom G League timu Texas Legends i prošle koju je proveo u Fenerbahčeu. Takođe je stigao i kombo bek Kinan Evans iz Žalgirisa.

Ova četiri igrača barem na papiru predstavljaju pojačanja u odnosu na otišle Luka Sikmu, Ajzeu Kenana (Crvena zvezda), Ignasa Brazdeikisa (Žalgiris) i Mihalisa Luncisa (Prometej Patra).

Međutim, moguće su dodatne promene pošto se često pominje povratak Filipa Petruševa u Crvenu zvezdu posle dolaska Vezenkova.

Favoriti iz senke

Fenerbahče Istanbul sa kvotom 7.95 i AS Monaco sa kvotom 8.15 takođe ulaze u krug favorita. Fenerbahče je napravio dosta promena koje će Šarunas Jasikevičius morati brzo da uklopi. Došli su:

  • Devon Hol i Nikolo Meli iz Milana
  • Vejd Boldvin i Bonzi Kolson iz Makabija
  • Luka Šamanić iz Jute Džez
  • Erten Gazi iz Efesa

Ovi igrači će zameniti Džonatana Motlija, Tajlera Dorsija, Jana Madara, Amina Nuu, Nejta Sestinu i dva Grka koja su pojačala Monako: Nika Kalatesa i Jorgosa Papajanisa.

Monako, iako relativno nov u vrhu evropske košarke, pokazuje izuzetan potencijal. Osim dva grčka reprezentativca stigao je i Furkan Korkmaz iz NBA lige i Vito Braun, koji su se priključili starosedeocima Majku Džejmsu, Motejunasu, Blosongejmu, Dialu, Okobu i Strazelu, te su trenutno 5. favorit za osvajanje.

Barseloni se daju dobre šanse sa kvotom 10.8. Zadržan je gro ekipe, a stigli su Kevin Panter iz Partizana, Čimezi Metu iz Detroita, Džastin Anderson iz Valensije koja je izgubila mesto u EL,mladi Španac Huan Nunjes iz Ulma i Jusufa Fol iz Asvela.

Naredna ekipa je Anadolu Efes sa kvotom 18.8 . Iako su njihovi izgledi manji, ova ekipa je poznate po tome što uvek može da iznenadi. Osim Poarijea stigli su Roland Šmits i dva pojačanja iz NBA: nekadašnji 8. pik Detroita Stenli Džonson i Džordan Nvora koji stiže iz Toronta. Kvote za osvajanje Evrolige 2024/25 na ove timove predstavljaju možda i najbolji vrednost u ovom momentu.

Autsajderi

Dalje, Olimpia Milano sa kvotom 22.7, KK Crvena Zvezda Meridianbet sa kvotom 25.8, KK Partizan Beograd sa kvotom 25.9 i Baskonia i Virtus sa kvotom 41 pokušavaju da iskoriste svaku priliku za plasman u završnicu. Milano je Mirotiću doveo nove saigrače u vidi pomenutog Kozera, potom Zeka Ledeja, Džođa Niba, Leandra Bolmara i Armoni Bruksa.

Crvena zvezda je zadržala dobar deo ekipe, vratila Nikolu Kalinića i Ognjena Dobrića, a pojačala se i dolascima Kodija Miler-Mekintajera, Ajzee Kenana, Majka Dauma i Uroša Plavšića.

Partizan će u odnosu na prethodnu sezonu zadržati samo jednog igrača, Balšu Koprivicu, a među najvećim pojačanjima su Vanja Marinković, Frenk Nilikina, Ife Lundberg, Brendon Dejvis, Karlik Džons, Isak Bonga i Aleksej Pokuševski.

Potpuni autsajderi

Na samom dnu liste po kvotama nalaze se:

  1. Makabi Tel Aviv (50)
  2. Bajern Minhen (51)
  3. Pariz (79)
  4. Žalgiris (100)
  5. Asvel (150)
  6. Alba Berlin (250).

Jasno je da je trenutni rat u pojasu Gaze i nemogućnost Makabija da igra u svojoj dvorani uticalo na roster ekipe. U timu su ostali Roman Sorkin, Jasiel Rivero i domaći igrači Blat, Koen, Menko i DiBartolomeo. Največa pojačanja su Džordan Lojd, Venjen Gejbriel i Rokas Jokubaitis. Ove kvote za osvajanje Evrolige 2024/25 najviše nagrađuju, ali šanse ovih timova su ocenjene kao minimalne.

Zaključak

Kladioničari imaju širok spektar mogućnosti, a samo vreme će pokazati koji će tim na kraju podići pehar. Sve u svemu, pred nama je još jedna uzbudljiva sezona Evrolige, gde će se najbolji timovi Evrope boriti za prestižnu titulu šampiona.