KK Olimpijakos 2024/25
EvroligaPregled timova

Analiza tima Olimpijakos 2024/25

Uoči košarkaške sezone 2024/25, svi pogledi su uprti u Olimpijakos, jedan od vodećih timova u Evroligi. Očekivanja od ovog grčkog giganta su visoka, kako na domaćem terenu, tako i na međunarodnoj sceni. Klub, smešten u srcu Pireja, ima dugu tradiciju uspeha i poznat je po svojoj strastvenoj navijačkoj bazi koja neumorno podržava svoje igrače na svakoj utakmici. Uprava tima, predvođena iskusnim menadžmentom, konstantno radi na poboljšanju sastava kroz strateške transfere i razvoj igrača, što Olimpijakos 2024/25 čini jednim od najozbiljnijih kandidata za osvajanje prestižnih titula u nadolazećoj sezoni.

Dok se pripremaju za nove izazove, BC Olympiacos je fokusiran na jasne ciljeve: osvajanje titule u grčkoj ligi i Evrolige. Sa novim i starijim igračima koji pokazuju jedinstvo i posvećenost, predstojeća sezona 2024/25 mogla bi biti jedna od najznačajnijih u istoriji Olimpijakos. Očekuje se da će njihova igra biti dinamična, taktički sofisticirana i, što je najvažnije, uspešna na svim frontovima.

Klub i menadžment

  • Ime kluba: Olimpijakos
  • Grad: Pirej
  • Država: Grčka
  • Vlasnik: Panajotis i Jorgos Angelopulos
  • Generalni menadžer: Nikos Lepeniotis
  • Trener: Jorgos Barcokas
  • Kapiten: Kostas Papanikolau

Status u Evroligi

  • Status tima: Stalni član
  • Plasman prošle sezone: F4 – treće mesto

Iako je uzeo dva kupa, prošla sezona bila je neuspešna za Olimpijakos, jer su završili na trećem mestu Evroligi i izgubili prednost u finalnoj seriji grčke lige. Ove sezone dovedene su pojačanja koja to treba da promene.

Olimpijakos 2024/25 – Promene u sastavu

Letnji prelazni rok 2024. godine bio je izuzetno aktivan za Olimpijakos, sa nizom značajnih promena u sastavu tima koje bi mogle imati veliki uticaj na njihove performanse u nadolazećoj sezoni. Klub je usmerio svoje resurse na jačanje ključnih pozicija, kao i na dovođenje talentovanih igrača koji bi mogli doprineti širini i dubini tima.

IgračPozicijaVisinaDatum rođenjaPrethodni klub
Saša VezenkovKrilni centar203 cm6.8.1995.Toronto Reptors
Evan FurnijeBek198 cm29.10.1992.Detroit Pistons
Tajler DorsiBek196 cm18.2.1996.Fenerbahče
Luka VildozaPlejmejker191 cm11.8.1995.Panatinaikos
Kinan EvansPlejmejker191 cm 23.8.1996. Žalgiris

Očekivanja od novih igrača

Novi igrači u timu Olimpijakos dolaze sa značajnim očekivanjima. Evan Furnije se vratio u Evropu posle 12 godina u NBA gde je nastupao za Denver, Orlando, Boston, Njujork i Detroit, dok povranik u klub Tajler Dorsi dolazi da popravi procente za tri poena sa svojih 45.4%. Očekuje se da će Luka Vildoza na poziciji pleja pronaći formu iz Crvene zvezde i doprineti boljoj širini u napadu.

Kako bi se ti novi igrači uklopili u sistem i kako će njihov doprinos uticati na dinamiku tima, biće jedno od glavnih pitanja koja će odrediti tok sezone 2024/25.

Ključni igrači Olympiacosa

Kako Olimpijakos ulazi u sezonu 2024/25, određeni igrači se izdvajaju kao ključni faktori koji će odrediti uspeh tima. Ovi igrači ne samo da poseduju izvanredne individualne veštine, već i imaju sposobnost da svojim liderstvom i iskustvom utiču na celokupnu igru tima.

Olimpijakos 2024/25

Vodeći igrači

Vodeći igrači BC Olympiacosa koji se očekuje da imaju ključnu ulogu u predstojećoj sezoni su:

  • Kostas Papanikolaou – Kapiten tima, čija sposobnost da vodi ekipu kako na terenu tako i van njega, ne prestaje da impresionira. Njegova konzistentnost i sposobnost da preuzme odgovornost u ključnim momentima igre čine ga nezamenjivim delom tima.
  • Aleksandar Vezenkov – MVP i najbolji strelac Evrolige 2023. godine, čiji doprinos na poziciji krilnog centra je ključan u napadu i odbrani. Njegova sposobnost da postiže poene pod pritiskom i efikasnost u skoku su od vitalnog značaja za Olimpijakos.

Mladi talenti

Filip Petrušev je najmlađi igrač ekipe. Njegove igre na Olimpijskim igrama ukazuju na to da bi mogao biti jedan od lidera tima u narednim godinama, ukoliko ne dođe do transfera u Crvenu zvezdu. Posle loše epizode u Efesu, Petrušev je preko Crvene zvezde otišao u Filadelfiju, ali u NBA nije dobio šansu čak ni posle trejda u Sakramento. Sa Olimpijakosom ima ugovor na još dve godine.

Stručni štab

Jorgos Barcokas je na čelu stručnog štaba Olimpijakos 2024/25. Njegova karijera obuhvata niz uspeha, uključujući osvajanje Evrolige sa pirejskim klubom 2013. godine. Njegove strategije uključuju brzu tranziciju, snažnu odbranu i visok stepen adaptacije na igru protivnika, što omogućava timu da efikasno upravlja tokom utakmica i ostvaruje konzistentne pobede. Efikasnost njegove metodologije i sposobnost da motiviše igrače su ga učinile jednim od najcenjenijih trenera u košarkaškim krugovima, a njegov doprinos u Olimpijakosu već je imao vidljiv uticaj na uspeh tima.

Performanse iz prethodne sezone

Prethodna sezona bila je izazovna, ali i pokazatelj snage koju trenutno KK Olimpijakos 2024/25 poseduje:

  • Učinak u domaćoj ligi: Poražen u finalnoj seriji.
  • Učinak u Evroligi: Treće mesto
  • Kup Grčke: Pobednik u finalu protiv Pao
  • Super Kup: Pobednik u finalu protiv Pao

Iako je osvojio dva trofeja, Olimpijakos je ojačao tim sa ciljem da osvoji one najveće. Velika pojačanja u vidu Vezenkova, Furnijea i Dorsija trebalo bi da unaprede ekipu u odnosu na igre Luka Sikme, Ignasa Brazdeikisa (Žalgiris) i Ajzeje Kenana (Crvena zvezda) koji su napustili ekipu, dok su konkurenciju na spoljnim pozicijama dodatno pojačali Vildoza i Evans, što će biti važno dok se ne oporavi Šakil Mekisik.

Predikcije za KK Olimpijakos 2024/25

Dok se BC Olympiacos priprema za sezonu 2024/25, očekivanja su visoka, a predviđanja optimistična što pokazuju i Evroliga kvote. Na osnovu prethodnih uspeha i značajnih pojačanja u timu, stručnjaci i analitičari sugerišu da bi ova sezona mogla biti jedna od najuspešnijih u skorijoj istoriji kluba. Olimpijakos 2024/25 ima sve potrebno da ostvari svoje ambicije i dominira u ovoj sezoni.

Ceo roster Olimpijakos 2024/25

  1. #0 Tomas Vokap plejmejker
  2. #1 Najdžel Vilijams-Gos plejmejker
  3. #3 Naz Mitru-Long plejmejker
  4. #8 Luka Vildoza kombo bek
  5. #12 Kinan Evans kombo bek
  6. #5 Janulis Larencakis bek
  7. #22 Tajler Dorsi bek
  8. #77 Šakil Mekisik bek/krilo
  9. #94 Evan Furnije bek/krilo
  10. #16 Kostas Papanikolau krilo
  11. #14 Saša Vezenkov krilni centar
  12. #16 Alek Piters krilni centar
  13. #30 Filip Petrušev krilni centar/centar
  14. #2 Mozes Rajt centar
  15. #10 Mustafa Fol centar
  16. #33 Nikola Milutinov centar