Alba Berlin 2024/25
EvroligaPregled timova

Analiza tima Alba Berlin 2024/25

Alba Berlin, osnovan 1991. godine, predstavlja jedan od najuspešnijih košarkaških klubova u Nemačkoj. Klub je tokom godina osvojio impresivnih 11 nacionalnih liga i isto toliko nacionalnih kupova. Osim toga, 1995. godine klub je trijumfovao u Kupu Radivoja Koraća. Alba Berlin 2024/25 pokušaće da znatno popravi utisak iz prošle sezone kada su završili na poslednjem mestu sa samo pet pobeda u 34 utakmice.

Klub i menadžment

  • Ime kluba: Alba
  • Grad: Berlin
  • Država: Nemačka
  • Generalni menadžer: Marko Baldi
  • Trener: Izrael Gonzales

Status u Evroligi

  • Status tima: Wild Card
  • Plasman prošle sezone: 18. mesto

Najbolji rezultat u elitnom evropskom takmičenju Alba je ostvarila davne 1998. godine kada se takmičenje igralo pod upravom FIBA. Tada su stigli do četvrtfinala. U novijim formatima, Alba nije otišla dalje od Top 16 faze.

KK Alba Berlin 2024/25 – Promene u sastavu

Tokom letnjeg prelaznog roka 2024/25, Alba Berlin je bila veoma aktivna na tržištu igrača, te su dovedena značajna pojačanja koja će ojačati tim u nastupajućoj sezoni. Trevion Williams, visok i snažan centar prešao je iz ratiopharm Ulm i očekuje se da će unaprediti unutrašnju liniju tima svojom dominacijom pod košem. Will McDowell-White, kreativni australijski bek iz New Zealand Breakersa, trebao bi da donese dodatnu dimenziju u napadu Alba Berlina. Osim novih igrača, klub je uspeo da zadrži ključne članove tima kao što su Christ Koumadje i Martin Hermannsson, što obećava kontinuitet i stabilnost u igri.

H3: Tabela transfera

IgračPozicijaVisinaDatum rođenjaPrethodni klub
Trevion VilijamsCentar206 cm16.09.2000.Ulm
Vil MekDauel-VajtBek196 cm13.04.1998.New Zealand Breakers

Očekivanja od novih igrača

Alba nije mnogo menjala tim u odnosu na prethodnu sezonu i ekipu koja je završila na poslednjem mestu. Novi igrači, Trevion Vilijams i Vil MekDauel-Vajt, očekuju se da značajno doprinesu timu u nadolazećoj sezoni. Vilijams, sa svojom fizičkom prisutnošću i sposobnošću za igru ispod koša, novi je igrač kojeg je ekipa Ulma spremila za Evroligu. S druge strane, Australijanac Vil MekDauel-Vajt vratio se u Nemačku gde je već imao neuspešan izlet sa Bambergom između 2017. i 2019. godine. Bek je prošle sezone u NBL imao prosek od 9 poena uz 36% šut za 3 poena.

Ključni igrači Albe Berlin

Alba Berlin se oslanja na kombinaciju iskusnih lidera i mladih talenata koji formiraju okosnicu tima. Među ključnim igračima koji su ostali u timu iz prethodne sezone su Amerikanac Met Tomas, Luis Olinde i povratnik Martin Hermanson, najbolji islandski igrač pet godina zaredom između 2016. i 2020. godine. Na njih trojicu će trener Gonzales računati da budu najkonstantniji poenterski.

Alba Berlin 2024/25

Mladi talenti

Alba Berlin kontinuirano radi na razvoju mladih talenata, a među najperspektivnijim igračima za sezonu 2024/25 izdvajaju se Gabriele Prosida i Mateo Spanjuolo. Prosida, mladi krilni igrač, pokazao je izuzetan potencijal i očekuje se da u ovoj sezoni napravi značajan iskorak na evropskoj sceni. Mladi Italijan izabran je pre dve godine kao 36. pik na NBA draftu od strane Portland Trejl Blejzersa i ova sezona bi mogla da mu bude prekretnica na putu ka najboljoj košarkaškoj ligi sveta.

S druge strane, njegov sugrađanin, godinu dana mlađi kombo bek Mateo Spanjuolo izabran je na istom draftu kao 50. pik od strane Minesote. On je stigao prošlog leta iz Real Madrida, pokazao je da može da se računa na njega, ali za odlazak u NBA neophodno je da znatno popravi šut za 3 poena.

Stručni štab

Alba Berlin je poznat po svom profesionalnom i iskusnom stručnom štabu. Na čelu tima nalazi se Izrael Gonzales, koji je preuzeo ulogu glavnog trenera nakon što je četiri godine bio pomoćni trener pod mentorstvom Aito Garsije Renesesa. Gonzalesova filozofija igre je zasnovana na brzoj i dinamičnoj košarci. Njegovo vođstvo i stručnost doprinose kontinuiranom razvoju tima i ostvarivanju klupskih ambicija na nacionalnom nivou.

Karijera glavnog trenera

Israel González, rođen i obrazovan u košarkaškim tradicijama Španije, donosi bogato internacionalno iskustvo u Alba Berlin. Njegova karijera kao trenera je počela u nižim španskim ligama, a njegov rad i posvećenost doveli su ga do pozicije pomoćnika trenera u Gran Kanariji pre dolaska u Albu.

Performanse iz prethodne sezone

Alba Berlin je lošu sezonu 2023/24. Tim je završio na poslednjem mestu Evrolige, a u Nemačkoj ligi i kupu ostao je bez trofeja. Oba je osvojio Bajern iz Minhena. Tim je ostao i bez dva najbolja strelca. Johanes Timan je otišao u Japan, dok je Sterling Braun postao novi igrač Partizana.

Predikcije za Alba Berlin 2024/25

Za sezonu 2024/25, Alba Berlin postavlja visoke ciljeve kako u domaćem prvenstvu, tako i u Evroligi. Sa zadržavanjem ključnih igrača i dodatkom novih talenta, klub ima sve potrebne resurse da izazove najjače timove i postigne zapažene rezultate. Očekivanja su da Alba Berlin 2024/25 posle tri godine doneti novi trofej u vitrine.

U Evroligi daju im se male šanse. Najmanja kvota da će završiti na poslednjem mestu je upravo na Albu, dok je kvota da dođe barem do play-in utakmice je čak 50. Drugu najveću kvotu imaju Olimpijakos i Panatinaikos sa 7, što pokazuje koliko malo vere imaju analitičari da će Alba završiti iznad 11. mesta.

Alba Berlin 2024/25 otvara ovogodišnju Evroligu na svom terenu gde dočekuje aktuelnog šampiona Panatinaikos 3. oktobra od 18.45 časova.