KK Baskonija 2024/25
EvroligaPregled timova

Analiza KK Baskonija 2024/25


Kao jedan od vodećih učesnika španske ACB lige i stalni učesnik Evrolige, Saski Baskonia iz Vitorije ima velike planove za košarkašku sezonu 2024/25. Klub je poznat po svojoj posvećenosti vrhunskim rezultatima, a ove sezone su posebno ambiciozni pod vodstvom novog trenera, Pabla Lasa. Klub takođe nastavlja da se fokusira na razvoj mladih talenata i kombinovanje njihovih sposobnosti sa iskusnim igračima, što bi trebalo da za KK Baskonija 2024/25 donese bolje rezultate u nadolazećoj sezoni.

Klub i menadžment

  • Ime kluba: Club Deportivo Saski-Baskonia
  • Grad: Vitorija
  • Država: Španija
  • Vlasnik/predsednik: Hose Antonio Kereheta
  • Generalni menadžer: Karlos Izar de la Fuente
  • Trener: Pablo Laso
  • Kapiten: Tadas Sedekerskis

Status u Evroligi

  • Status tima: Stalni član (A licenca)
  • Plasman prošle sezone: četvrtfinale

Baskonija je jedan od konstantnih učesnika Evrolige, gde se svake godine bori za visoke pozicije. Prošle sezone, tim je imao varijabilne uspehe, ali se nije plasirao među top 4, što je cilj kluba ovog kalibra. Dolazak trenera Pablo Lasa ima za cilj da preokrene ove izazove i unese novu energiju i strategiju u tim, što bi Baskoniji trebalo da omogući da se bolje plasira u aktuelnoj sezoni 2024/25 i možda se plasira na Final4 prvi put od 2016. godine.

KK Baskonija 2024/25 – Promene u sastavu

Baskonija 2024/25 je napravila značajne promene u igračkom kadru za predstojeću Evroliga sezonu kako bi napravila bolje rezultate u domaćim i evropskim takmičenjima. Novi trener Pablo Laso donosi sa sobom novu filozofiju i očekivanja, što je rezultiralo angažovanjem nekoliko ključnih pojačanja iz različitih delova Evrope i SAD. Došli su Kamar Boldvin, američki plejmejker iz Dolomiti Trenta. Poznato lice sa srpskih terena , Timoti Luvavu-Kabaro, donosi NBA i evroligaško iskustvo. Stigli su još dva Amerikanca, centar Donta Hol i bek Trent Forest, kao i srpski bek Ognjen Jaramaz iz Partizana.

IgračPozicijaVisinaDatum rođenjaPrethodni klub
Kamar BoldvinPlejmejker188 cm29.7.1996.Dolomiti Trento
Timoti Luvavu-KabaroKrilno198 cm09.5.1995.ASVEL
Donta HolCentar206 cm07.8.1997.AS Monaco
Trent ForestBek193 cm12.6.1998.Atlanta Hawks
Ognjen JaramazBek193 cm01.9.1995.Partizan
Pavel SavkovBek202 cm13.4.2002.Birmingham Squadron

Očekivanja od novih igrača

Nove akvizicije Baskonije iz letnjeg prelaznog roka očekuje se da unesu svežu energiju i unaprede takmičarski mentalitet unutar tima. Kamar Boldvin iz Trenta donosi 14.4 poena u proseku uz 35% šut za 3.

Luvavu je posle šest sezona u NBA beležio 9 poena u Milanu i 13 poena u Asvelu. Donta Hol će biti vitalan u unapređenju odbrambene igre tima, posebno u reketu, dok će Trent Forest dodati potrebnu defanzivnu čvrstinu na bekovskim pozicijama. Ognjen Jaramaz se očekuje da doprinese svojim iskustvom iz Evrolige i da dodatno osnaži organizaciju igre.

Ključni igrači Baskonije

Sa novom postavom i strateškim pristupom, Baskonija ulazi u sezonu 2024/25 sa nekoliko ključnih igrača koji će imati presudnu ulogu u ostvarivanju klubskih ambicija.

Baskonia 2024/25

Vodeći igrači

Među vodećim igračima, posebnu pažnju zavređuje bivši saigrač Nikole Jokića u Denver Nagetsima – Markus Hauard. Prošle sezone Hauard je bio najbolji strelac Evrolige i ACB lige. Baskonija 2024/25 takođe će se prevashodno oslanjati na njegove košgeterske sposobnosti.

Čima Moneke je Nigerijac koji igra na poziciji krilnog centra. Karijeru je gradio u Francuskoj i španskoj Manresi pre nego što je dobio priliku da se okuša u NBA ligi u Sakramentu, međutim igrao je samo na dve utakmice pre povratka u Evropu. Moneke je prepoznatljiv po svojoj energiji i defanzivnim sposobnostima, a očekuje se iskorak u napadu iako je postizan preko 13 poena u proseku prošle sezone.

Mladi talenti

Baskonija kontinuirano radi na razvoju mladih talenata, a ove sezone posebnu pažnju zavređuju Kalifa Diop i Nikos Rogkavopulos. Diop, mladi centar, već je pokazao izuzetne sposobnosti u skoku i blokadi, a njegov dalji razvoj bi mogao značajno unaprediti unutrašnju liniju Baskonije.

Rogkavopulos je stekao međunarodnu pažnju kroz učešće u grčkim nacionalnim selekcijama, gde je beležio impresivne partije na evropskim prvenstvima za mlade. Nakon uspeha u domovini, Nikos je prošlog leta iz Turske stigao u Baskoniju i u Evroligi je šutirao impresivnih 52% za tri poena.

Stručni štab

Pablo Laso, sa svojim bogatim trenerskim iskustvom i brojnim uspesima, uključujući titule u Evroligi i domaćim prvenstvima sa Real Madridom, donosi novi nivo stručnosti i autoriteta u Baskoniju. Njegov pristup treniranju, koji kombinuje strogu disciplinu sa modernim taktičkim pristupima, očekuje se da će znatno unaprediti igru tima, posebno u međunarodnim takmičenjima.

Posle 11 godina u Madridu, Laso je prošlu sezonu proveo u Bajernu. Sa Realom je osvojio po šest puta ACB ligu, Kup kralja i Super kup Španije, dva puta Evroligu i jedan FIBA Interkontinentalni kup. Sa Bajernom je prošle godine uzeo duplu krunu.

Učinak prethodne sezone

Prethodna sezona za Baskoniju bila je ispunjena usponima i padovima, gde tim nije uspeo da ostvari konzistentnost potrebnu za top plasmane. U Evroligi su pokazali solidne partije, ali su se borili da održe formu tokom celog takmičenja. U domaćoj ACB ligi, Baskonija je imala bolje momente, ali je nedostatak konstantnosti koštao ih boljeg plasmana na tabeli:

  1. Evroliga – osmo mesto i ispadanje u četvrtfinalnoj seriji 3:0 od Real Madrida
  2. ACB liga – 9. mesto
  3. Kup kralja – nije izboren plasman u 1/4 finale
  4. Super kup – bez plasmana

Pojačanja koja su stigla zameniće igrače koji su napustili tim: Vanja Marinković je vratio u Partizan, dok je startni plej i novi rekorder Evrolige Kodi Miler-Mekintajer prešao u Crvenu Zvezdu.

Ekipu su napustili i Met Kostelo (Valensija), Niko Menion (Vareze), Majk Kocar (Jokohama), Dani Diez (Burgos), Džordan Tiodor i Kris Čioza koji su bez angažmana. Ovi igrači, izuzev Meta Kostela, prošle godine su pokazali da nisu na neophodnom nivou za ambicije ekipe Baskonija 2024/25, što pokazuje i lista klubova u koje su prešli.

Predikcija za sezonu 2024/25

Ulazak u sezonu 2024/25 sa novim trenerom Pablo Lasom na čelu i značajno ojačanim igračkim kadrom, Baskonija ima realne ambicije za ostvarenje zapaženih rezultata kako u domaćoj ACB ligi, tako i na evropskom nivou u Evroligi.

Baskonija 2024/25 ulazi u sezonu kao jedan od timova za koje se očekuje da će praviti značajan uticaj u oba takmičenja. Ključni faktori koji će odrediti njihov uspeh uključuju integraciju novih igrača, zdravlje ključnih igrača tokom sezone, i sposobnost prilagođavanja taktike protiv različitih protivnika. Uvodne Evroliga utakmice pokazaće da li Baskonija ima potencijal da se plasira u plej-of fazu i da se bori za ulazak u završne rundе. U ACB ligi, cilj je da budu među top 4 timova i da se bore za titulu.

Ceo roster

  1. #11 – Trent Forest
  2. #44 – Kamar Boldvin
  3. #0 – Markus Hauard
  4. #6 – Pavel Savkov
  5. #10 – Ognjen Jaramaz
  6. #2 – Sander Rajeste
  7. #9 – Timoti Luvavu
  8. #17 – Nikos Rogkavopulos
  9. #8 – Tadas Sedekerskis
  10. #95 – Čima Moneke
  11. #18 – Kalifa Diop
  12. #45 – Donta Hol
  13. #46 – Usman Ndiaje