KK Crvena Zvezda 2024/25
EvroligaPregled timova

Analiza tima KK Crvena Zvezda 2024/25

KK Crvena zvezda 2024/25 ulazi u novu sezonu sa velikim ambicijama, kako na domaćem tako i na evropskom nivou. Kao jedan od vodećih klubova u regionu, Crvena zvezda će tražiti iskorak u Evroligi. Sa svežim promenama u sastavu tima i ostankom ključnih igrača iz prošle sezone, klub je spreman da se suoči sa izazovima koje donose sva takmičenja.

Klub i menadžment

  • Ime kluba: KK Crvena Zvezda
  • Grad: Beograd
  • Država: Srbija
  • Generalni menadžer: Nemanja Vasiljević
  • Glavni trener: Janis Sferopulos
  • Kapiten: Branko Lazić

Status u Evroligi

  • Status tima: Plasirao se kao osvajač ABA lige
  • Plasman prošle sezone: 16. mesto

Crvena zvezda se u sezoni 2023/24 nije pokazala kao jedan od konkurentnijih timova u Evroligi, što je postavilo visoka očekivanja za nadolazeću sezonu. Uprava kluba, pod doskorašnjim vodstvom Nebojše Čovića, odredila je plasman u play-in kao primarni cilj ove sezone. Sa novim pojačanjima i trenerom Janisom Sferopulosom koji je prošle sezone doneo tri trofeja, Crvena zvezda ima sve predispozicije da ostvari zacrtane ciljeve i demonstrira svoju snagu na evropskoj košarkaškoj sceni.

KK Crvena zvezda 2024/25 – Promene u sastavu

Tokom letnjeg prelaznog roka, KK Crvena zvezda je napravila značajne promene u svom sastavu kako bi se osnažila za izazove u Evroligi i ABA ligi. Dolasci novih igrača treba da donesu veću ofanzivnu snagu timu, najviše od strane Miler-Mekintajera i Kenana. Kalinić i Dobrić su se vratili u omiljeni klub i doneće energiju na obe strane parketa. Na kraju Uroš Plavšić, reprezentativac Srbije koji je došao iz Mege, očekuje se da ojača centarsku liniju i doprinese u odbrani, dok se klub nada da će Majk Daum doprineti šuterski sa pozicije 4.

DolasciPozicijaVisinaDatum rođenjaPrethodni klub
Nikola KalinićKrilo203 cm8.11.1991.Barselona
Kodi Miler-MekintajerPlejmejker191 cm1.6.1994.Baskonija
Ognjen DobrićBek/krilo200 cm27.10.1994.Virtus Bolonja
Majk DaumKrilni centar206 cm30.10.1995.Anadolu Efes
Ajzea KenanBek183 cm21.5.1991.Olimpijakos
Uroš PlavšićCentar216 cm22.12.1998.Mega

Očekivanja od novih igrača

Novi igrači u sastavu KK Crvena zvezda očekuju se da donesu značajne promene u dinamiku tima. Plavšić ima drugačije kvalitete u odnosu na igrače na toj poziciji iz prošle sezone: Fredija Gilespija i Majka Tobija. Ovo će biti njegova prva sezona u Evroligi, tako da je moguće da će mu biti potreban duži period adaptacije.

Majk Daum je direktna zamena za Treja Tompkinsa na pozicije stretch četvorke. Ajzea Kenan, poznat po svojim šuterskim sposobnostima šuta, trebalo bi znatno poboljšati ofanzivni učinak tima. On je potpuno drugačiji profil igrača od Džavonte Smarta i Adama Hange koji su često igrali na poziciji 2 prošle sezone.

Kodi Miler-Mekintajer, bivši igrač Partizana i novi rekorder Evrolige sa 20 asistencija na jednoj utakmici, došao je kao direktna zamena za Nikolu Topića, 12. pika na NBA Draftu. Od njega se očekuje da bude prvi plej ekipe, rolu koju je prošle godine trebalo da igra Šabaz Nejpir, ali su posle njegovog odlaska veće minute dobili Teodosić i Jago dos Santos.

Kalinić će pojačati tim na obe krilne pozicije, a Dobrić na pozijama 2 i 3. Osim nabrojanih tim su napustili i Stefan Lazarević (FMP) i Marko Simonović koji je veći deo sezone proveo na pozajmici u Bešiktašu.

Ključni igrači Crvene zvezde

Sezona 2024/25 za KK Crvena zvezda donosi velika očekivanja od ključnih igrača koji su već dokazani lideri i nosioci igre. Nikola Kalinić i Miloš Teodosić su stubovi tima čija uloga prelazi igračke performanse, obuhvatajući vođenje i motivaciju tima. Očekuje se da njihovo iskustvo i veliki broj utakmica na visokom nivou budu ključni u ambicijama tima za nadolazeću sezonu, kako u domaćim, tako i u evropskim takmičenjima.

KK Crvena zvezda 2024/25

Vodeći igrači

  • Džoel Bolomboj je ruski košarkaš, poznat po svojoj izuzetnoj fizičkoj snazi, skakačkim sposobnostima i odličnim defanzivnim veštinama. Sa iskustvom igranja u NBA ligi i u Evroligi, donosi čvrstinu i energiju na obe strane terena. Njegova sposobnost da blokira šuteve, uz atletski pristup igri, čini ga nezaobilaznim faktorom u defanzivnoj postavci ekipe.
  • Rokas Giedraitis, litvanski krilni igrač poznat je po svojoj šuterskoj preciznosti i inteligentnoj igri bez lopte. Njegovo iskustvo u vrhunskim evropskim ligama, posebno u Litvaniji i Španiji, omogućilo mu je da izgradi reputaciju pouzdanog poentera i odličnog timskog igrača.
  • Kodi Miler-Mekintajer je američki košarkaš koji igra na poziciji plejmejkera. Njegova sposobnost da organizuje igru i razigrava saigrače, zajedno sa eksplozivnošću i dobrim šutem, čini ga svestranim napadačkim oružjem. Miler-Mekintajer je igrao u brojnim evropskim timovima, a svoje iskustvo i liderske veštine koristi da pruži stabilnost na poziciji organizatora igre.

Mladi talenti

Andrej Kostić je talentovani košarkaš Crvene zvezde koji igra na poziciji beka. Rođen je 2006. godine, ima izvanredan šut spolja i brzinu u tranziciji. Kostić je učestvovao u osvajanju KLS u sezoni 2023/24, kao i Kup Radivoja Koraća 2024. godine. Na reprezentativnom nivou, bio je deo tima koji je osvajao zlato na Evropskom prvenstvu do 18 godina 2023. i srebro 2024. godine. Kao mladi igrač, Kostić pokazuje ogroman potencijal i pred njim je svetla budućnost kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Stručni štab

KK Crvena zvezda 2024/25 predvodi Janis Sferopulos, grčki stručnjak čije iskustvo u evropskoj košarci obećava dobre igre i rezultate. Njegov pristup i metode treninga su već uneli svežinu u pripreme tima, a očekuje se da njegova strategija maksimalno iskoristi potencijale novog sastava tima. Stručni štab, uz Sferopulosa, radi na detaljnoj pripremi igrača kako bi bili spremni za izazove koje donose teški mečevi u ABA ligi i Evroligi.

Janis Sferopulos je pre dolaska u KK Crvena zvezda, Sferopulos je bio na čelu Olimpijakosa, gde je stekao reputaciju kao trener koji može da izvuče maksimum iz svojih igrača i ostvari zapažene rezultate u Evroligi. Olimpijakos je dva puta doveo do finala, 2015. i 2017. godine, ali mu je trofej izmakao. Posle četiri godine u Pireju, proveo je tri i po godine u Makabiju iz Tel Aviva. U Evroligi je upisao 132 pobede u 229 utakmica.

Učinak prethodne sezone

KK Crvena zvezda je imala izazovnu sezonu 2023/24, gde su se istakli kako u domaćim takmičenjima. U finišu sezone, protiv večitog rivala Partizana osvojila je ABA ligu i tako obezbedila ulešće u Evroligi ove sezone. Posle toga, Zvezda je osvojila i domaću ligu, tako da je objedinila sva tri domaća trofeja.

U Evroligi, navijači su bili razočarani 16. mestom, tako da se posle dolazaka velikih pojačanja očekuje značajan iskorak i borba za Top 8.

Predikcije za KK Crvena zvezda 2024/25

Ambicije za tim Crvena zvezda 2024/25 su jasne – plasman među osam najboljih timova u Evroligi. Uz strateške poteze uprave i iskustvo trenera Janisa Sferopulosa, Zvezda Evroliga tim ima realne šanse da postigne ovaj cilj.

U domaćim okvirima, kao aktuelni šampioni, Crvena zvezda će se fokusirati na odbranu sva tri trofeja. Kontinuitet ključnih igrača i sinergija novih članova tima trebalo bi da osiguraju visok plasman.

Ceo roster KK Crvena zvezda 2024/25

  1. #0 Kodi Miler-Mekintajer  plejmejker
  2. #4 Miloš Teodosić  plejmejker
  3. #99 Jago dos Santos  plejmejker
  4. #3 Ajzea Kenan  kombo bek
  5. #36 Nemanja Nedović  kombo bek
  6. #47 Andrej Kostić  bek
  7. #10 Branko Lazić  bek/krilo
  8. #13 Ognjen Dobrić  bek/krilo
  9. #7 Dejan Davidovac  krilo
  10. #12 Nikola Kalinić  krilo
  11. #31 Rokas Giedraitis  krilo
  12. #24 Majk Daum  krilni centar
  13. #9 Luka Mitrović  krilni centar/centar
  14. #22 Dalibor Ilić  krilni centar/centar
  15. #21 Džoel Bolomboj  centar
  16. #33 Uroš Plavšić  centar